Dezbatere națională: reglementările juridice și normele etice în mediul academic

La solicitarea Ministerului Educației și Cercetării, Centrul pentru Integritate Academică (CARFIA) al Universității din București (UB) a organizat o dezbatere la nivel național pe tema relației dintre reglementările juridice din domeniul eticii și integrității academice (EIA) și normele etice ce guvernează mediul academic. Dezbaterea a fost inițiată de consilierul ministrului educației și cercetării, dl. prof. univ. dr. Dacian Dragoș, și a avut ca scop formularea unor propuneri precise ce pot fi elemente de legislație urgente în domeniul EIA. Aceste propuneri au vizat: a) completări în legislația actuală referitoare la EIA sau b) modificări ale legislației actuale referitoare la EIA. Obiectivul major al acestor propuneri îl constituie îmbunătățirea elementelor de legislație din domeniul eticii și integrității academice, în vederea eliminării discrepanțelor dintre reglementările juridice și normele etice din mediul academic și a alinierii cu bunele practici din universitățile de prestigiu din lumea academică internațională.

În deschidere a luat cuvântul dl. ministru al educației și cercetării, prof. univ. dr. Daniel David, care și-a exprimat preocuparea și susținerea pentru domeniul etici și integrității academice și, printre altele, a menționat:

”În zona de etică, până în luna mai, rolul meu este să mă asigur că procedurile se derulează corect în funcție de legislația pe care o avem, și că nu apar blocaje dincolo de ceea ce ne impune legislația. Dar în paralel lucrăm la un diagnostic al sistemului de educație și de cercetare, iar în cadrul acestui diagnostic, evident, este foarte important să avem și un sub-diagnostic legat de componenta de etică în învățământul superior și în zona cercetării, dezvoltării, inovării. După acest diagnostic -unde întâlnirea pe care o avem aici contează foarte mult pentru mine, sau cel puțin aștept foarte mult de la această întâlnire- va trebui să ne gândim ce vrem să schimbăm pentru a eficientiza acest sistem. […]

Ne trebuie un model coerent în care experții să se poată regăsi, să-l susțină și după aceea să îl putem implementa eficient. Eu am în minte două principii […], dar aștept să văd concluziile acestei întâlniri pentru a mă ajuta atât la diagnostic cât și la politicile și la schimbările pe care va trebui să le propunem după luna mai. Cele două principii în mintea mea sunt următoarele: 1) noi trebuie să ne raportăm în primul rând la setul de bune practici internaționale. Sentimentul meu a fost că de foarte multe ori în țară am mers între două extreme; uneori am avut o atitudine prea laxă, alteori am avut o atitudine prea inchizitorială, cu niște lucruri foarte originale propuse de noi. […] 2) cu toții știm că există o legătură puternică între componenta etică și cea juridică. Nu sunt similare, interacționează unele cu altele, iar în mintea mea juridicul trebuie să favorizeze, să susțină principiile de etică, derivate din bunele practici internaționale, nu să le încorseteze, nu să le blocheze, nu să le distorsioneze.”

Dezbaterea a avut loc marți, 18 martie 2025, 11:00-13:00, în format hibrid: fizic la sediul Rectoratului UB și online via ZOOM. La întâlnire au participat membrii CARFIA, reprezentanți ai Consorțiului Universitaria cu atribuții în domeniul EIA, reprezentanți CEMU și CNECSDTI.

CARFIA le mulțumește tuturor participanților pentru implicarea lor reală în această dezbatere, pentru formularea de propuneri în scris, anterior dezbaterii, și oral, în cadrul dezbaterii, dar și pentru dorința de a continua acest tip de dezbateri. De asemenea, CARFIA îi mulțumește dlui prof. Dacian Dragoș pentru încrederea și susținerea acordate CARFIA.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *