La începutul lunii septembrie a avut loc la Londra conferința învățământului superior din Marea Britanie dedicată unei politici privind relația dintre Integritatea în Cercetare și Libertatea cuvântului așa cum e ea reflectată de legislația națională și cea europeană. Unul dintre observatori, James Murray, remarcă faptul că există disparități ale cadrului legal între domeniul Integrității în cercetare și Libertatea cuvântului. Este o temă care ne-ar putea interesa și pe noi căci disfuncțiile în această privință, reale, sunt reflectate de slaba preocupare privind așezarea comunităților academice și de cercetare pe un fundament etic solid.
În februarie, Secretarul de stat pentru Educație din UK a ținut un speech despre…educarea caracterului, acțiune pe care o consideră importantă în contextul actual care defavorizează universitățile din regat aflate în confuzia produsă de Brexit.
Preocupările de la noi sunt timide în ce privește soliditatea reformării etice, de integritate a comunităților academice. Mulți membri ai lor preferă să nu aibă de-a face cu tema, preferă să o ignore sau tac responsabil.
Dar, iată, chiar în condițiile neclare ale Brexit, există personalități, funcționari de stat de rang înalt care urmăresc problematica aceasta specială, sensibilă. În bună măsură, asta explică, dincolo de tradiția multiseculară, performanțele mediului academic, de cercetare de acolo. Să ai curajul să abordezi ceea ce nu e în regulă în propriul domeniu.