Pare o luptă cu morile de vânt, nu-i așa? Să determini comunitățile academice de la noi să fie mai responsabile în ce privește etica și integritatea academică. De la „n-am știut” la ignorare completă, mulți colegi și multe colege aleg să nu fie parte a dezvoltării culturii etice și a integrității, chiar dacă își exercită profesia în mod performant, onest. Îngrijorează, ca peste tot în lume, însă, că nu realizează că pot contribui la creșterea nivelului de conștientizare a ce înseamnă să dezvolți, în universitate, în facultate, în departament, la curs, la seminar, în activitatea de publicare, în modul în care organizezi grant-urile de cerectare, în modul în care alegi colegi/colege în funcții de reprezentare și de decizie universitară, un mod etic rezistent la acțiunile de malpraxis academic.
Am inițiat acțiunea de constituire a Grupului de Lucru pentru Integritatea Academică (GLIA) de acum mai bine de un an. Împreună cu cei desemnați de către universitățile Consorțiului „Universitaria” să facă parte din Grup, suntem acum la momentul în care Rezoluția privind realizarea unei politici comune privind etica și integritatea academică a intrat pe circuitul validării inter-universitare în proxima reuniune a Consorțiului, la Timișoara.
Cred că, împreună, la inițiativa CARFIA, am reușit un lucru în premieră care, de va fi pus în ordinea universitară firească, ar putea determina schimbări benefice pentru noi toți.
Foto: o parte din membrii Grupului, la sesiunea de lucru de la Sinaia
Textul integral al RezoluțieiD
O