Consiliul Național de Etică (CNE) a publicat Hotărârea prin care aprobă raportul privind examinarea suspiciunii de plagiat serial comis de prof. Ramona Lile, rector al Universității “Aurel Vlaicu” din Arad. (v. aici)
Experții CNE au avut în vedere două sesizări depuse de revista “22” încă din 2016, cu revenire în 2020, și constată plagiat sau “autoplagiat” (numit “autocopy”) în patru cărți și șapte articole științifice. În majoritatea cazurilor, Ramona Lile a fost co-autor. Doamna nu este la prima derogare gravă, a mai primit în 2012 o sancțiune de la CNE pentru aceleași fapte. Dar cariera sa academică și managerială a continuat, în ciuda semnalărilor presei, a sancțiunii primate în 2012. Fără probleme. Cum a “hipnotizat” domnia sa comunitatea academică a universității respective astfel încât să ajungă la al treilea mandat de rector, este o altă, tristă, poveste. E povestea unei complicități la nivel local. Putem presupune numai că și la nivel mult mai înalt. Altfel, ar fi greu, dacă nu imposibil de explicat cum o impostură a făcut carieră.
Grupul de lucru al experților a fost constituit din trei profesori recunoscuți în mediul academic, Dumitru sandu, Emanuel Socaciu și Lucian Năstase Kovacs. Analiza lor constată fără dubiu multiplul (auto) plagiat întins în ani comis de Ramona Lile. Cu profesorul Dumitru Sandu, care a elaborat o metodologie de analiză a plagiatului, am colaborat foarte bine, în condiții de mare presiune, în 2012, în cazul plagiatului Ponta.
CNE aprobă acest raport bazat pe o expertiză serioasă și propune sancționarea doamnei în cauză cu retrogradarea din prof la conf și interdicția de 5 ani de a mai concura pentru o funcție superioară, de conducere, îndrumare și control sau de membru în comisii de concurs. Deasemenea face recomandări Comisiei de etică și senatului universității “Aurel Vlaicu”. În această privință, însă, apar alte probleme, cea mai importantă fiind a modului în care, pe baza unei cariere academice viciate, doamna a obținut mandatele de rector.
În mod normal, Consiliul de etică și management universitar (CEMU), ar trebui să se autosesizeze. Pe două direcții, ambele fiind de competența sa: activitatea Comisiei de etică, respectiv, funcția managerială de rector. O va face? Va recomanda ministrului o linie de acțiune, mai ales în ce privește încetarea mandatului de rector?
O altă problemă, mai generală, să spunem, privește complicitatea colegilor, a celor care au tot ales ca rector o persoană despre activitatea șttințifică a căreia se știa că e viciată. Cum poți să ai încredere, să accepți ca universitatea ta să fie condusă de așa cineva? Încetarea mandatului devine acum o urgență.
CNE a trimis, desigur, Raportul, cu sancțiunile la Ministerul Educației. În mod normal, dl. ministru ar trebui să le aprobe astfel încât sancțiunile să vie validate legal. O va face?
Mi s-a părut mereu că o persoană care greșește flagrant și în mod repetat în lumea Școlii, n-ar mai trebui să funcționeze în această lume. Pentru organizarea în vederea fraudării unor examene, studenții de la Drept, din anul I, au fost exmatriculați. Doamna Tartuffe este…retrogradată. Desigur, sunt situații, regulamente diferite. Dar…
Vorbim despre menținerea în universitate a unei personae care nu are nimic de-a face cu spiritul academic, cu valorile sale. Va apărea, în continuare la cursuri, în fața colegilor, cu două sancțiuni privind etica și integritatea sa academică viciate profund. Va fi, deci, un exemplu. De succes.