Rezoluția Școlii de Integritate a Consorțiului „Universitaria”

Între 14 și 16 septembrie 2023 a avut loc la Buziaș, găzduită de Universitatea de Vest din Timișoara, prima ediție itinerantă a Școlii de Integritate a Consorțiului „Universitaria”, continuare a ideii și eforturilor CARFIA depuse de mai mulți ani. Realizarea unei politici comune de integritate a fost văzută ca un obiectiv de către mai mulți reprezentanți ai mediului academic consultați sau participanți la Școala de Integritate organizată de CARFIA de șase ani.

CARFIA mulțumește celor implicați în efortul de a limpezi, evalua, propune soluții privind sensibila cultură etică și de integritate academică.

Rezoluția Școlii de Integritate a Consorțiului «Universitaria» Ediția I, Buziaș, 14-16 septembrie 2023 „Este Universitatea vulnerabilă? Provocările Inteligenței Naturale și Artificiale”

Școala de Integritate a Consorțiului «Universitaria» (în continuare Școala), coorganizată de Universitatea de Vest din Timișoara și Centrul pentru Integritate Academică al Universității din București (CARFIA), s-a desfășurat la Buziaș (județul Timiș), în perioada 14-16 septembrie 2023, ca urmare a deciziei rectorilor universităților din Consorțiu.

Școala este continuarea unor eforturi, acțiuni și programe elaborate de CARFIA anual, începând cu anul 2018. Școala este a patra întrunire a reprezentanților cu atribuții în domeniul eticii și integrității academice din universitățile Consorțiului (primele trei întruniri realizându-se în cadrul Școlii de Integritate Carfia, edițiile a II-a (2019), a IV-a (2021) și a Va (2022)).

Reprezentanții universităților din Consorțiu prezenți în cadrul Școlii reiterează convingerea că etica și integritatea academice reprezintă o componentă vitală pentru funcționarea corectă a mediului universitar de educare și cercetare.

Prezenta ediție a Școlii s-a concentrat pe realizarea unei hărți a vulnerabilităților Universității în contextul provocărilor inteligenței naturale și artificiale, în raport cu teritoriul realităților de etică și integritate academice așa cum apar ele în universitățile din Consorțiu. Prezentările, discuțiile și dezbaterile au vizat următoarele teme și subiecte:

A. Definirea unor concepte fundamentale pentru etica și integritatea academică.

B. Relația dintre etica și integritatea academică și cadrul juridic.

C. Proceduri ale Comisiilor de Etică Universitară și de Etică a Cercetării din Consorțiu.

D. Provocările inteligenței naturale și artificiale.

E. Vulnerabilitățile Universității.

În urma prezentărilor, discuțiilor și dezbaterilor noastre, aducem în atenția liderilor Consorțiului următoarele propuneri, în vederea analizei și implementării lor la nivelul Consorțiului:

  1. Crearea în fiecare Universitate din Consorțiu a unui Sistem de management al eticii și integritatii academice concretizat prin:

a) Dezvoltarea unor programe/ateliere de formare a formatorilor (membrii comisiilor de etică, cadre didactice, reprezentanții studenților, personal administrativ) din perspectivă interdisciplinară în domeniul eticii și integrității academice.

b) Introducerea cursului de etică și integritate academice la Licență în semestrul I al anului I, ca disciplină obligatorie.

c) Statutarea funcției de consilier de etică și integritate academică la nivel de facultate/universitate, în acord cu prevederile Anexei Ordinului 600/20.04.2018 (Standard 1, 1.2.3) al Secretariatului General al Guvernului privind aprobarea Codului controlului intern managerial al entităților publice.

d) Revizuirea relației dintre didactic și cercetare în evaluarea cadrelor didactice.

  1. Punerea în acord a documentelor universitare fundamentale (Carta, Codul, Regulamente) cu prevederile Legii Învățământului Superior. 3. Completarea documentelor menționate la punctul 2 cu eventualele adăugiri ce ar urma să apară în Codul-cadru de etica și deontologie universitara și în Regulamentul-cadru privind organizarea si functionarea comisiilor de etică universitară, menționate în Legea Învățământului Superior (Art 161, Alin 2).
  2. Alocarea de resurse umane si financiare pentru cunoașterea noilor tehnologii bazate pe inteligența artificială (soft-uri, programe), în vederea corectei lor utilizări și a contracarării fraudelor realizate prin intermediul acestora.
  3. Dezvoltarea unui comportament pro-activ al Universităților în relație cu media pentru familiarizarea acestora cu domeniul eticii și integrității academice, în vederea diminuării presiunii media asupra universității în cazurile publice de litigiu etic.
  4. Crearea cadrului instituțional și alocarea resurselor pentru funcționarea Comisiilor de Etică Universitară si a Comisiilor de Etică a Cercetării în acord cu dispozițiile Art 161-166 din Legea Învățământului Superior (L 199/2023).
  5. Adoptarea de către Universități a unor standarde comune în domeniul eticii și integrității academice la nivelul Consorțiului, concretizate într-un Ghid de etică și integritate al Consorțiului care să definească termeni, concepte, proceduri, metodologii de analiză.
  6. Asigurarea de către Universități a resursele necesare pentru desfășurarea anuală, prin rotație, a Școlii. Semnatari:
  7. Lect. dr. Daniel Atasiei, președinte al Comisiei de Etică (CE), Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași
  8. Conf. univ. dr. Mihaela Badea, președinte Comisia de Etică, Universitatea din București (UB)
  9. Dr. Constantin Brîncuș, Biroul Analiză și Formare în Domeniul Integrității Academice, (UB)
  10. Lect. univ. dr. Mihaela Constantinescu, Director Carfia, UB
  11. Prof. univ. dr. Sorin Enache, Comisia de Etică, Universitatea din Craiova
  12. Conf. univ. dr Flavia Ghencea, Facultatea de Drept, Universitatea “Ovidius” din Constanța
  13. Conf. univ. dr. Corina Ilin, Biroul Etică și Integritate Academică, Universitatea de Vest din Timișoara (UVT)
  14. Conf. univ. dr. Elena Ionică, președinte Comisia de Etică a Cercetării Științifice, UB
  15. Prof. univ. Dr. Florin Lobonț, CSUD, UVT
  16. Prof.univ.dr. Valentin Munteanu, CSUD, UVT
  17. Conf.univ.dr. Rodica Olar, CEC,UB
  18. Conf. univ. dr Florina Popa, vicepreședinte CEDU, UVT
  19. Prof. univ. dr. Marian Popescu, director onorific al CARFIA, UB
  20. Lect. univ. dr. Voichița Radu, Comisia de Etică, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca
  21. Conf.univ.dr. Daniela Susan-Resiga, CEDU, UVT
  22. Prof. univ. dr. Liliana Simionescu, membră CE, ASE
  23. Prof. univ. dr. Mihaela Tomiță, președinte CEDU, UVT
  24. Lect. univ. dr. Ionuț Zisu, membru Comisia de Etică, UVT
  25. Conf.univ.dr. Mihaela Bucuța, CE, ULBS

https://unibuc.ro/este-universitatea-vulnerabila-provocarile-inteligentei-naturale-si-artificiale-o-noua-editie-a-scolii-de-integritate-carfia/

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *