Primele Întâlniri EIA, cu caracter informal, s-au concentrat mai ales pe modul în care a decurs insertarea cursului „Etică și Integritate Academică” la UB, dar și pe ceea ce a scos la lumină întreaga operațiune academică, de la grăbitul ordin de ministru care a introdus cursul în universități până la realitatea din terenul academic. Grăbit, pentru că ar fi cerut o gândire mai elaborată privind implementarea.
Ne-am întâlnit, colegi și colege de la mai multe facultăți: dl. Nicolae-Dragoș Costescu (Drept), dnii.Emil Socaciu și Toni Gibea (Filosofie), dna Elena Ionică (Biologie-președinta Comisiei de Etica cercetării), dna. Delia Popescu (Chimie), dna. Dușița Ristin și dl. Dan-Mircea Brânză (Limbi și Literaturi Străine), dna. Sanda Voinea (Fizică), dl. Alexandru Volacu (Administrație și Afaceri), dna. Dana Dumbrăveanu (Geografie), dna Cristina Popescu (Litere), dna Gabriela Blebea-Nicolae (Teologie Romano-Catolică), dl. Mihnea Dobre (ICUB) și dr. Constantin Brîncuș (CARFIA).
Subiectele discutate privesc aspecte legate de conținut (cum arată Fișa disciplinei la Licență, Masterat, respectiv Școala doctorală?), normare (despre partiția 8 ore etică „teoretică”/6 ore etică „aplicată”), despre programarea cursului (ziua, comunicarea datelor în situația cursului modulat), despre cum funcționează cadrul instituțional în situația produsă de apariția acestui curs și despre aspectele tehnice (încărcarea lucrărilor pe TurnItIn e ok?). Pare necesară antrenarea celor care susțin cursul în problematica generală a Eticii și Integrității Academice: aceasta nu poate fi redusă numai la detectarea Plagiatului sau la ce presupun Metodologia și etica cercetării. Calibrul relațiilor profesori-studenți, autoritatea folosită ca presiune, transparența decizională în ce privește coordonarea lucrărilor de licență, masterat sau a tezelor de doctorat au coagulat centri sensibili ai discuțiilor.
După ce în 2012 („cazul” V. V. Ponta), Comisia de etică și UB au dat semnalul unei poziționări mai…curajoase în ce privește EIA, și nu numai în acest caz, iar înființarea CARFIA în 2017 este un moment relevant, politica instituțională a mai parcurs câțiva pași, inclusiv, la nivelul consorțiului „Universitaria” în ce privește domeniul EIA. Pentru care e nevoie limpede de formarea consilierilor de integritate care să poată contribui activ la dezvoltarea culturii reale, dincolo de tradiționalele bifări (uneori pe salarii tip grant), a eticii și integrității academice.
CARFIA mulțumește încă odată colegilor și colegelor care, neforțați de ordine instituționale, pe timpul lor liber, au participat la Întâlnirile EIA. Mulți s-au cunoscut abia acum ceea ce a fost în sine un câștig, dincolo de schimbul de opinii, puncte de vedere și informații despre practici la zi în diverse țări și la noi.