DECEMBRIE
17 decembrie – adunarea anuală a membrilor IRAFPA, la Geneva. E una importantă căci odată la doi ani se alege un nou Birou al Institutului, se revăd strategii, proiecte în derulare, se discută proiecte viitoare. Institutul de Cercetare și Acțiune privind Frauda și Plagiatul Academic e în dezvoltare și la doi ani de la înființare oferă certificări europene în materie de etică și integritate academică validate de Consiliul Europei. Am înscris UB ca membru acum doi ani și putem beneficia de expertiza sa. Sunt acum la Geneva pentru a participa la adunare. (MP)
10 decembrie – adunarea membrilor CARFIA. Au fost aprobate Raportul 2018 și Planul de activități 2019 precum și unele modificări la statut. Un moment important pentru Centru și relațiile colegiale între membri, pentru obiectivele sale la care aceștia au aderat.
NOIEMBRIE
24 noiembrie- am prezentat în cadrul Consorțiului „Universitaria” din partea CARFIA/UB, propunerea de cooperare în domeniul Eticii și Integrității Academice. Rezoluția Consorțiului a inclus la punctul 10, în mod distinct, această propunere.Rezoluție-Consorțiul-Universitaria 24 nov 2018
→ Conferința IRAFPA din 16 și 17 noiembrie (Sala protocol, lângă cantina UB) se apropie repede. Sperăm ca ea să fie un spațiu de lucru, de producere de expertiză pentru domeniul sensibil al fraudei academice, pentru vulnerabilitățile în materie de integritate academică. Programul consistent atrage atenția prin varietatea subiectelor ce vor fi abordate, dar și prin contactul cu trei experți recunoscuți.
Confirmările de participare la: integritate@g.unibuc.ro
♠ CARFIA a început demersurile de constituire a Grupurilor sale de lucru, la sugestia binevenită a inițiatorilor lor: Grupul de cercetare, coordonat de Emilia Șercan și Grupul de Acțiune pentru Etica în Online (GAEO), coordonat de Horea Mihai Bădău. Preocupările celor doi inițiatori, expertiza lor pe domeniile respective, vor susține eforturile CARFIA pentru instalarea unei culturi a integrității în mediul nostru academic. CARFIA le mulțumește pentru inițiativă și pentru efortul lor substanțial de implicare.
GAEO atrage tot mai mulți susținători ai Cartei etice în online, al cărei autor, Horea Mihai Bădău, a realizat și Ghidul de bune practici pentru exprimarea în online și a avut mai multe întâlniri în mediul academic românesc unde a stabilizat deja comunități etice online. Cu doi dintre liderii lor, colegii Doru Fîrte (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași) și Lucian Szabo (Universitatea de Vest din Timișoara), ne-am întâlnit și la CARFIA.Prima-Cartă-Etică-a-Rețelelor-Sociale-pentru-CARFIA.
OCTOMBRIE
♠ Se apropie momentul 16/17 noiembrie 2018 când organizăm, o premieră absolută la noi, o conferință specială: prezentarea problematicii fraudei academice și a prevenției în domeniu de către Institutul Internațional de Cercetare a Plagiatului și Fraudei Academice (Geneva) IRAFPA.
Experți recunoscuți în problematica fraudei academice vor veni la Universitatea din București, membră a IRAFPA, unde CARFIA organizează o sesiune de prezentări și discuții. Limba de comunicare: engleza.
Confirmările de participare la: integritate@g.unibuc.ro (numărul locurilor este limitat)
25 – lect. Emilia Șercan la CARFIA
29 – lect. Horea Bădău la CARFIA
Centrul pentru Integritate academică al UB (CARFIA) vă invită joi, 25 octombrie, ora 17.00, la sediul din str. Dimitrie Brândză 1(sala de conferințe) la prezentarea urmată de discuții
Plagiatul? Ce ar mai fi de spus?
Prezentarea e susținută de dna lect. univ.dr. Emilia Șercan, jurnalist de investigații care, în ultimii ani, a documentat mai multe cazuri de doctorate plagiate, indicând vulnerabilități academice și morale. Emilia Șercan aduce acum o perspectivă mai puțin obișnuită asupra a ceea ce credeam că știm.
Emilia Șercan este lector la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității din București, dar și jurnalist de investigație, cu o experiență de peste 20 de ani.
Arealul ei de cercetare cuprinde două direcții. Prima este reprezentată de cenzura în presa comunistă, domeniu în care a obținut titlul de doctorat, cu o teză intitulată „Forme de control în presa comunistă în perioada 1965-1989”. A publicat teza în anul 2015, la Editura Polirom, sub titlul „Cultul secretului. Mecanismele cenzurii în presa comunistă”.
Cea de-a doua direcție de cercetare este dedicată integrității academice și plagiatului. În calitate de jurnalist de investigație, a expus cazuri de plagiat în tezele de doctorat ale mai multor politicieni sau personalități publice (un prim-ministru interimar, ministrul afacerilor interne, ministrul apărării, ministrul sănătății, procurorul general adjunct etc.). Pornind de la propriile investigații jurnalistice, ea se concentrează pe analiza științifică a cauzelor și consecințelor plagiatului în comunitatea academică din România. În 2017 a publicat cartea “Fabrica de doctorate sau Cum se surpă fundamentele unei nații” la Editura Humanitas.
CARFIA este primul centru academic din România dedicat domeniului Integrității academice. El a fost creat la Universitatea din București de către prof. Marian Popescu. UB este membră a Institutului Internațional de Cercetare a Fraudei și Plagiatului Academic (IRAFPA) de la Geneva.
Centrul pentru Integritate academică al UB (CARFIA) vă invită luni, 29 octombrie, ora 17.00, la sediul din str. Dimitrie Brândză 1(sala de conferințe) la prezentarea urmată de discuții
Carta etică a rețelelor sociale
Liber să faci orice pe internet?
Putem schimba comportamentul etic în online?
Ce putem face fiecare dintre noi?
Prezentarea e susținută de dl lect.univ.dr. Horea Bădău, autorul primei Carte etice pentru mediul online. El aduce o perspectivă nouă privind drepturile și obligațiile persoanelor care folosesc rețelele sociale, delimitând comportamentul etic în online. Punctul său de vedere e cu atât mai important cu cât noi avem încă, în slabă măsură, o idee despre cum funcționăm în online.
După prezentare și discuții, liderii comunitățile etice online, coagulate de Horea Bădău, vor participa, împreună cu noi, la un Seminar CARFIA dedicat direcțiilor de dezvoltare ale Cartei etice a rețelelor sociale.
Horea Bădău este lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, profesor la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale), profesor-invitat la Universitatea Franche-Comté, Montbéliard, Franta, și cercetător la laboratorul de cercetare Sic. Lab Méditerranée Nisa-Toulon. De asemenea, el este jurnalist de 14 ani la Realitatea TV(editor si editor-coordonator), Radio France Internationale(realizator talk-show) și Mediapro(fondator și redactor șef la portalului Mediapro), fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media (asociație care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice în presa românească) și formator acreditat ANC.
El este autorul primei Carte Etice a Rețelelor Sociale, publicată în ianuarie 2018 în „Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication”, editată de Société Française des Sciences de l’Information et de la Communication, și autorul unei teorii Social Media, validată la cel de-al XIX-lea Congres Științific al Société Française des Sciences de l’Information et de la Communication (SFSIC) și publicată într-un volum SFSIC la Editions l’Harmattan, Paris, 2015. De asemenea, Horea Bădău este autorul a două cărți: Tehnici de comunicare în Social Media, 2011, Editura Polirom, Iași și Manual de Jurnalism Online, 2015, Editura Tritonic, București.
CARFIA este primul centru academic din România dedicat domeniului Integrității academice. El a fost creat la Universitatea din București de către prof. Marian Popescu. UB este membră a Institutului Internațional de Cercetare a Fraudei și Plagiatului Academic (IRAFPA) de la Geneva.
SEPTEMBRIE
Pregătim următoarele acțiuni, ateliere precum și înființarea Grupului de cercetare al CARFIA.
Sunt la Cluj, la UBB. Admitere la doctorat, o susținere, dar și discuții la rectorat în vederea unei cooperări cu UBB pe domeniul integrității academice. Voi reveni.
→↑
12 septembrie 2018 Parlamentul European a votat acordarea mandatului de negociere cu țările membre a noii Directive privind copy-right-ul în domeniul digital. Principalele schimbări, majore, aici. Directiva schimbă radical modul în care dreptul de autor pentru conținut digital este reconsiderat, interzicând furtul de conținut.
Unul dintre cei mai buni experți români în domeniu, dl. lect.univ.dr. Horea Bădău, a scris pentru CARFIA un comentariu remarcabil. 2018 sept 14 Bădău Directiva PE Copyright în online.

Parliament is working on new copyright rules for the digital age to ensure all artists and authors get recognition, payment and protection.
On 12 September MEPs backed a mandate to start negotiations with member states on new EU-wide copyright rules to ensure fair pay for artists and journalists in today’s digital world.
AUGUST
1-3 august 2018 Școala de vară CARFIA Sinaia/Cumpătu
Prima ediție a Școlii de vară e dedicată cadrelor didactice interesate în a contribui la instalarea unei culturi a integrității în mediul academic. Încercăm un format dinamic care permite dialogul, vizionarea unor remarcabile contribuții la tematica Școlii, dezbateri, role-play și prezentări pe teme precum Etica academică, Hărțuirea, Trauma, Etica cercetării, Libertatea în online (Prima Cartă etică a rețelelor sociale) susținute de colegi și colege cu preocupări în domeniu. (v. mai mult la „Școala de vară”)
În Noiembrie, o premieră absolută la noi: prezentarea problematicii fraudei academice și a prevenției în domeniu de către IRAFPA.
Mai multe, în Septembrie
IULIE
27 iulie 2018. Prezentare acțiuni CARFIA la Consiliul de administrație (sursa: UB, Buletin de informare internă 27/27.07.2018):
” În ședința Consiliului de Administraţie din data de 25 iulie 2018 au fost discutate următoarele teme:
- A fost făcută o informare, de către prof. univ. dr. Marian Popescu, coordonator CARFIA, referitoare la vizita, în toamnă, a echipei IRAFPA (Institut de Recherche et Action pour la Fraude et Plagiat Académiques – Geneva), institut unde UB este membru, în vederea certificării instituționale în domeniul integrității academice. Facultățile sunt rugate să identifice membri ai corpului didactic care ar putea lua parte la această activitate și vor dori s-o continue în anii următori în propria facultate.
De asemenea, CARFIA continuă în toamnă Atelierele exploratorii pe teme privind etica și integritatea academică la care membrii comunității UB sunt invitați să se înscrie la : integritate@g.unibuc.ro sau accesând site-ul www.carfia.unibuc.ro.”